Zeleni caj
Autor nenascene | 17 Maj, 2011 | read_nums (766)Zeleni caj (camelia sinensis, lat.) dolazi iz Japana To je napitak gorkastog osvezavajuceg ukusa. Boja je zelenkasta.
Priprema zelenog caja
Koristi se neprokljucala voda. Kada mehurici sa dna pocinju da se penju ka vrhu. Idealna temperatura je 70-80 stepeni Celzuisa. Ubaciti caj u soljicu i drzati najvise 3 minuta. Ukoliko caj ostane duze u vodi, poprimice gorak ukus.
Dejstvo
Sadrzi vitamine A1, B2, B12, C i E. Zeleni caj je snazan antioksidans, jaca imunitet. Ubrzava metabolizam, znaci podstice mrsavljenje. Sprecava apsorpciju masti, dovodi do skoka insulina u krvi, a mnogo insulina u krvi dovodi do nagomilavanja sala. Smanjuje apetit, a ukoliko ga pijete umesto jutarnje kafe, smanjuje dnevni unos kalorija. Smanjuje rizik od raka zeluca, prostate, arteroskleroze.